Wie heeft een LEI code nodig?
Alle rechtspersonen - vennootschappen, stichtingen, organisaties, verenigingen, banken, verzekeringsmaatschappijen, enz. - die zich bezighouden met financiële transacties, aandelen, obligaties en andere effecten, moeten een LEI code hebben.
Uw bank moet uw LEI code registreren voordat zij namens u effecten kan verhandelen, waarschijnlijk heeft zij u dus al laten weten of u een LEI code nodig heeft.
Waar kan ik een LEI code krijgen?
U kunt een LEI code bestellen bij LEI Service. Wij kunnen alle bankklanten in Nederland van dienst zijn, ongeacht waar u uw bankverplichting heeft. Al onze oplossingen worden geleverd met gratis telefonische ondersteuning en onbeperkte e-mail ondersteuning. De prijs van LEI codes is vaak afhankelijk van of het om een registratie of een vernieuwing gaat. Bij LEI Service hebben wij er echter voor gekozen dezelfde lage prijs aan te bieden voor zowel de verlenging als de registratie van een nieuwe LEI code. Se vores priser.
Heb ik een LEI code nodig in Nederland?
In Nederland moet u een LEI code hebben wanneer u:
- Een onderneming of een andere rechtspersoon met een BTW-nummer heeft die handelt in aandelen, obligaties of andere soorten effecten.
- Een rechtspersoon zonder BTW-nummer heeft die handelt in aandelen, obligaties of andere soorten effecten.
Rechtspersonen, inclusief eenmanszaken, zijn uitgesloten.
Wanneer is een LEI verplicht?
Sinds januari 2018 is het voor alle ondernemingen in de EU een vereiste om een LEI code te hebben om aandelen en obligaties te kunnen kopen of verkopen. Sinds november 2017 is een LEI code verplicht voor de handel in derivaten. Het LEI-systeem is ingevoerd in meer dan 40 landen, waaronder de volledige EU en een deel van de Verenigde Staten.
Als u een onderneming hebt die in effecten handelt - zowel lokaal als wereldwijd - moet u dus een LEI code hebben. Het aantal of de waarde van de verhandelde effecten is niet relevant..
De geschiedenis van LEI codes
Het systeem achter de LEI codes is opgezet op verzoek van de G20-landen, met als doel het mondiale toezicht op de financiële markten te versterken. LEI is opgezet als een algemene standaard en een referentiesysteem met gegevens die ervoor helpen zorgen dat financiële transacties wereldwijd kunnen worden getraceerd.
Een LEI nummer bestaat uit twee gegevensniveaus:
- Niveau 1: Wie is wie?
Informatie zoals de wettelijke naam van de eenheid, registratienummer, wettelijk adres, enz. - Niveau 2: Wie is de eigenaar van wat?
Relevante informatie over de eigendom en de eigendomsstructuur van de onderneming.
FAQ
Door juridische entiteit (volgens ISO 17442) omvat de term, maar is niet beperkt tot, uniek identificeerbare partijen die wettelijk of financieel verantwoordelijk zijn voor financiële transacties of wettelijk het recht hebben (in hun rechtsgebied) om onafhankelijk juridische contracten aan te gaan. Dit ongeacht of ze op een andere manier zijn opgenomen of opgericht (bijv. trusts). Het omvat geen natuurlijke personen, maar wel supranationale organisaties en overheidsorganisaties.
Een wettelijke vereiste voor het verkrijgen van een LEI wordt gereguleerd door nationale financiële toezichthouders. U kunt hier een lijst met regelgevende initiatieven met betrekking tot LEI-acceptatie bekijken.
Volgens de huidige regelgeving zijn de banken en soortgelijke instellingen onderworpen aan rapportage over partijen die deelnemen aan financiële transacties. Daarom kunnen de banken eisen dat u een LEI krijgt als u wilt handelen.
Alle onder MiFID II vallende juridische entiteiten die financiële transacties met financiële instrumenten (zoals aandelen, obligaties, swaps, futures etc.) willen uitvoeren hebben een LEI-nummer nodig. De meeste banken of beleggingsondernemingen kunnen niet toestaan dat u zonder de LEI handelt.
Hoe krijg ik een Legal Entity Identifier voor een fonds of liefdadigheidsinstelling (geen registratienummer)?
We kunnen u ook helpen bij het verkrijgen van een Legal Entity Identifier voor een fonds of liefdadigheidsinstelling. Ook geldt dat het LEI-nummer verplicht is voor fondsen en liefdadigheidsinstellingen. Neem dan contact met ons op via info@leiservice.com en wij helpen u met een vlotte en gemakkelijke LEI-nummeraanvraag voor uw fonds of liefdadigheidsinstelling of andere gevallen waarin u geen registratienummer hebt.