Ποιος χρειάζεται έναν αριθμό LEI;

Πότε χρειάζεστε έναν αριθμό LEI;

Από τον Ιανουάριο του 2018, υπάρχει νόμος σύμφωνα με τον οποίο όλες οι εταιρείες στην ΕΕ χρειάζονται έναν αριθμό LEI για την αγορά και πώληση μετοχών και ομολόγων. Απαιτείται αριθμός LEI κατά τις συναλλαγές με παράγωγα από τον Νοέμβριο του 2017. Το σύστημα LEI έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ΕΕ, και σε τμήματα των ΗΠΑ.

Εάν έχετε μια εταιρεία που διαπραγματεύεται με τίτλους, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, χρειάζεστε έναν αριθμό LEI. Το ποσό ή η αξία των τίτλων δεν επηρεάζει.

Michael Bjerggaard, LEI Service
Γραμμένο από:
Michael Bjerggaard  

Ο Michael είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά από το Copenhagen Business School.
Ο Michael έχει προηγουμένως εργαστεί στον τραπεζικό τομέα με θέματα συμμόρφωσης.
Ο Michael είναι συνιδρυτής μιας εταιρείας συμβούλων ακινήτων και μιας εταιρείας νομικής τεχνολογίας (με τους ίδιους ιδιοκτήτες όπως η LEI Service).

Αριθμοί LEI: το φόντο

Το σύστημα πίσω από τους αριθμούς LEI επινοήθηκε μετά από αίτημα των χωρών της G20, με σκοπό την ενίσχυση της παγκόσμιας επισκόπησης και ελέγχου με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το LEI δημιουργήθηκε ως κοινό πρότυπο και σύστημα αναφοράς, αποτελούμενο από δεδομένα, καθιστώντας δυνατή την παρακολούθηση συναλλαγών παγκοσμίως.

Ένας αριθμός LEI αποτελείται από δύο επίπεδα δεδομένων:

  • Επίπεδο 1: Ποιος είναι ποιος?
    Πληροφορίες όπως το νομικό όνομα της οντότητας, αριθμός εγγραφής, νομική διεύθυνση, π.χ.
  • Επίπεδο 2: Σε ποιον ανήκει ποιος;
    Σχετικές πληροφορίες, όπως η ιδιοκτησία της εταιρείας και η δομή των ιδιοκτητών.

FAQ

Στον όρο Νομική Οντότητα (κατά ISO 17442) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μοναδικά ταυτοποιήσιμα μέρη που είναι είτε νομικά ή οικονομικά υπεύθυνα για οικονομικές συναλλαγές, είτε έχουν το νόμιμο δικαίωμα (στη δικαιοδοσία τους) να συνάπτουν ανεξάρτητα νομικές συμβάσεις. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχουν συσταθεί ή συγκροτηθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (π.χ. καταπιστεύματα). Δεν περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα, αλλά συμπεριλαμβάνει υπερεθνικούς και κυβερνητικούς οργανισμούς.

Η νομική απαίτηση απόκτησης LEI ρυθμίζεται από τις εθνικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές. Μπορείτε να δείτε έναν κατάλογο ρυθμιστικών πρωτοβουλιών σχετικά με την υιοθέτηση LEI εδώ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, οι τράπεζες και τα συναφή ιδρύματα υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα μέρη που συμμετέχουν σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες μπορούν να απαιτήσουν να κάνετε αίτηση για LEI εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε συναλλαγές.

Όλες οι νομικές οντότητες που υπόκεινται στη MiFIDII και επιθυμούν να πραγματοποιούν χρηματοοικονομικές συναλλαγές με χρηματοπιστωτικά μέσα (όπως μετοχές, ομόλογα, συμβάσεις ανταλλαγής, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κ.λπ.) χρειάζονται κωδικό LEI. Οι περισσότερες τράπεζες ή επιχειρήσεις επενδύσεων δεν μπορούν να σας επιτρέψουν να κάνετε συναλλαγές χωρίς τον κωδικό LEI.

Μπορούμε επίσης να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε Αναγνωριστικό Κωδικό Νομικού Προσώπου για κάποιο ταμείο ή φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ισχύει επίσης ότι ο κωδικός LEI είναι υποχρεωτικός και για τα ταμεία και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@leiservice.comκαι θα σας βοηθήσουμε με μια ομαλή και εύκολη αίτηση αριθμού LEI για το ταμείο ή το φιλανθρωπικό σας ίδρυμα ή άλλες περιπτώσεις που δεν έχετε αριθμό μητρώου.

back to top